1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Норвегия спря ветропарк, за да опази северните елени

Норвегия спря ветропарк, за да опази северните елени

Защитници на птици и хората, живеещи наблизо, редовно се изказват против огромните перки

151 ветрогенератора в Норвегия трябва да бъдат премахнати, защото пречат на традиционното отглеждане на северни елени. Това реши Върховният съд в Осло.
 На много места по света генераторите за вятърна енергия срещат остра критика. Защитници на птици и хората, живеещи наблизо, редовно се изказват против огромните перки, но в повечето случаи стремежът за чиста енергия надделява над оплакванията. Сега членове на народа на саамите, коренното население в Лапландия, за които отглеждането на северни елени е основният поминък от векове, постигнаха съдебен успех в дело, заведено срещу компанията, изградила ветропарк на тяхна територия.
reindeer
 
Инсталацията е част от най-големия засега такъв проект в Европа и обхваща няколко стотин ветрогенератора. Според магистратите в Осло издаването на разрешителното за строеж е противозаконно, тъй като противоречи на Международния пакт за гражданските и политическите права, приет от ООН. В него се казва, че членовете на етнически малцинства не бива да бъдат лишавани от правото да упражняват своята култура. За саамите в Скандинавия развъждането и използването на северните елени е неотменна част от техния бит и представлява културно наследство, което трябва да бъде опазено, постанови съдът. Това означава, че 151 ветрогенератора, издигнати на пасищата на елените, трябва да бъдат съборени.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.