1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Норвежци ни консултират за енергийната ефективност

Норвежци ни консултират за енергийната ефективност

Визитата е по проект за намаляване на вредните газове в публичния сектор на черноморските общини

Кметове и общински експерти от Норвегия пристигат в Добрич, съобщиха от кметството. Визитата е по проект “Българо-норвежко партньорство в областта на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници за намаляване на вредните газове в публичния сектор на черноморските общини”. Проектът е финансиран от Българо-норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България и Румъния. Водещ партньор е Националното сдружение на общините в Норвегия, а координатор от българска страна е Асоциацията на българските черноморски общини. Освен Добрич, експертите от Норвегия ще посетят и градовете Варна, Бургас и Несебър.

В Добрич ще бъде представена пилотната сграда по проекта - детска ясла № 2 “Радост”. Детското заведение е изцяло обновено, извършено е обследване за енергийна ефективност на сградата, подменени са старата дограма, осветителните тела. Направена е хидроизолация на покрива, монтирана е соларна инсталация, преоборудван е и е  газифициран кухненският блок. Стойността на дейностите е  80 хил. лева, като 50% от тях са съфинансиране от община Добрич.

Норвежките експерти ще разгледат и други реновирани обекти, за да се запознаят с дейността на общината в сферата на енергийната ефективност.

Целта на норвежкия проект е да подпомогне българските общини в развитието на сградния им фонд за постигане на по-висок стандарт по отношение на енергийната ефективност. Проектът цели и повишаване на административния капацитет на общините в резултат на сътрудничеството между норвежки и български експерти по енергийно планиране и енергийна ефективност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.