Носителят на алтернативната Нобелова награда канадски фермер Пърси Шмайзер гостува във Варна

Начало на поредица от дискусионни срещи с фермери от Североизточна България

 

Носителят на алтернативната Нобелова награда в категория "Отстояване правото на поминък" Пърси Шмайзер ще гостува във Варна днис. Производителят на рапица от Саскетчеван, Канада ще сподели своя опит с това как е успял да постигне историческа победа срещу мултинационалната компания за генно-модифицирани семена "Монсанто", след 10-годишни съдебни битки.

По време на пресконференция с медиите ще бъде обявено началото на кампания за забрана отглеждането у нас на генетично-модифицирания хибрид царевица на „Монсанто” MON 810, устойчива на хербициди. Засега шест страни в Европа, сред които Германия и Франция, забраниха култивирането на царевичния хибрид MON810, а страни като Австрия, Швейцария, Ирландия и Италия имат тотална забрана за отглеждането на всички генетично модифицирани растения.

Пърси Шмайзер е фермер от Саскетчеван, Канада, чийто 320 хектара рапица са замърсени през 1998 г. от "Раундъп Реди" рапица на „Монсанто", отглеждана в съседна ферма. Позицията на "Монсанто" е, че независимо дали Шмайзер е знаел за замърсената с гените на сорта "Раундъп Реди" рапица или не, той трябва да плати на компанията такса за патентованите от тях ГМ семена в размер на 38 долара на хектар. Върховният съд на Канада решава, че Шмайзер не трябва да заплаща нищо, а в извънсъдебно споразумение "Монсанто" се съгласява да заплати почистването на земеделските полета на Шмайзер, замърсени с RR рапица.

Посещението на Пърси Шмайзер във Варна е начало на поредица от дискусионни срещи с фермери от Североизточна България. Срещите се организират от Общественият център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР). Посещението на канадския фермер във Варна и Добрич е организирано съвместно със сдружение «Агролинк» и Екологично сдружение «За Земята» с финанасовата подкрепа на Фондация „Grassroots“ и Европейската комисия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.