1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Носителят на алтернативната Нобелова награда канадски фермер Пърси Шмайзер гостува във Варна

Носителят на алтернативната Нобелова награда канадски фермер Пърси Шмайзер гостува във Варна

Начало на поредица от дискусионни срещи с фермери от Североизточна България

 

Носителят на алтернативната Нобелова награда в категория "Отстояване правото на поминък" Пърси Шмайзер ще гостува във Варна днис. Производителят на рапица от Саскетчеван, Канада ще сподели своя опит с това как е успял да постигне историческа победа срещу мултинационалната компания за генно-модифицирани семена "Монсанто", след 10-годишни съдебни битки.

По време на пресконференция с медиите ще бъде обявено началото на кампания за забрана отглеждането у нас на генетично-модифицирания хибрид царевица на „Монсанто” MON 810, устойчива на хербициди. Засега шест страни в Европа, сред които Германия и Франция, забраниха култивирането на царевичния хибрид MON810, а страни като Австрия, Швейцария, Ирландия и Италия имат тотална забрана за отглеждането на всички генетично модифицирани растения.

Пърси Шмайзер е фермер от Саскетчеван, Канада, чийто 320 хектара рапица са замърсени през 1998 г. от "Раундъп Реди" рапица на „Монсанто", отглеждана в съседна ферма. Позицията на "Монсанто" е, че независимо дали Шмайзер е знаел за замърсената с гените на сорта "Раундъп Реди" рапица или не, той трябва да плати на компанията такса за патентованите от тях ГМ семена в размер на 38 долара на хектар. Върховният съд на Канада решава, че Шмайзер не трябва да заплаща нищо, а в извънсъдебно споразумение "Монсанто" се съгласява да заплати почистването на земеделските полета на Шмайзер, замърсени с RR рапица.

Посещението на Пърси Шмайзер във Варна е начало на поредица от дискусионни срещи с фермери от Североизточна България. Срещите се организират от Общественият център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР). Посещението на канадския фермер във Варна и Добрич е организирано съвместно със сдружение «Агролинк» и Екологично сдружение «За Земята» с финанасовата подкрепа на Фондация „Grassroots“ и Европейската комисия.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.