1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нов атлас на света е "стопил" значителна част от ледената покривка на Гренландия

Нов атлас на света е "стопил" значителна част от ледената покривка на Гренландия

Грешката на британското издателство "Колинс гео" предизвика незабавната реакция на редица климатолози

Нов атлас на света, наречен от издателите си "най-великата книга на Земята", е "стопил" значителна част от ледената покривка на Гренландия. Грешката на британското издателство "Колинс гео" предизвика незабавната реакция на редица климатолози, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от dnevnik.bg.

Според официалното съобщение, съпътстващо новото издание на авторитетния атлас "Таймс", Гренландия е загубила 15 на сто от вечния си лед между 1999 и 2011 г.

Това би означавало, че са се стополи 125 000 кубични мили (около 520 000 куб. км), тоест достатъчно, за да повдигнат океанското равнище с 1 – 1.5 метра, показват груби изчисления на Етиен Бертие, гласиолог в университета в Тулуза. Приложената в изданието карта показва, че значителни части от острова са напълно оголени и са изобразени с тъмни цветове, обозначаващи сухоземна повърхност.

От няколко дни климатолозите и гласиолозите, които помнят случая с грешната прогноза за бързо топене на хималайските ледници, са се мобилизирали в "бригади на истината", коментира "Ню Йорк таймс". Те обясняват чрез различни медии и блогове за преувеличението.

Гренландия не е загубила такова количество лед и сняг през последните години, снежната й покривка вероятно се е оттеглила с една десета от 1%, твърди американският център за информация относно снега и леда (NSIDC) към Колорадския университет. Учените подчертават, че никой от издаделството не се е консултирал с тях по въпроса.

От "Колинс гео", част от издателската компания "Харпър Колинс", заявиха, че са ползвали информация от NSIDC, но в крайна сметка се извиниха са подвеждащото съобщение. Издателството се е заело със "спешен преглед" на картата на Гренландия.

Учени от NSIDC предполагат, че картографът на "Колинс гео" е сбъркал карта, показваща дебелината на леда, с такава, показваща контурите на ледения масив. В петък управляващият директор на издателството Шийна Баркли отрече това да се е случило, но не поясни как е настъпило объркването.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.