1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нов филм на BASF разкрива ефикасен метод за пречистване на биогаз

Нов филм на BASF разкрива ефикасен метод за пречистване на биогаз

Процесът позволява улавянето на CO2 и H2S без значителна загуба на метан

Нов филм на BASF, озаглавен “Чист газ от отпадъци” разглежда производството на биогаз и неговата роля като важен ресурс в енергийния микс. В рамките на около 4 минути, видеото описва нарастващата значимост на производството на биогаз и приноса на BASF за увеличаване на неговата ефикасна употреба. За пример служи клиентът на BASF Verbio AG, водещ производител на биогориво в Германия с централа в Лайпциг, провинция Саксония.

В основата на производството на биогаз стои ферментацията на най-различни субстрати, като битови отпадъци, растения и канализационна утайка. В зависимост от вида на суровината се генерира смес от газове, която съдържа само от 50 до 70% използваем метан. Останата част се състои от асоциирани газове като въглероден диоксид (CO2) и водороден сулфид (H2S), които могат да причинят силна корозия. Ето защо газът трябва да бъде пречистен, преди да бъде подаден към газопреносната мрежа. BASF предлага нов процес за обработка на газа, който успешно се използва от Verbio.

Процесът позволява улавянето на CO2 и H2S без значителна загуба на метан. В основата му стои пречистващ реактив, който BASF предлага за продажба под името Oase® green. Той е значително по-издръжлив в сравнение с други продукти и може да бъде регенериран при доста по-ниска температура. Процесът също така позволява изграждането на по-проста инсталация и спестява разходи.

Едновременно с процеса на пречистването на биогаз, който се основава върху над 40-годишен опит, BASF предлага и ефикасни решения за третиране на други газове, като природен и синтетичен. Над 300 инсталации по света успешно използват тези решения. Компанията предлага за продажба своите технологии за пречистване на газ, химикали и технически услуги под бранда Oase.

За Дивизията за интермедиати на BASF

Дивизията за интермедиати на групата BASF развива, произвежда и лансира на световния пазар богато портфолио от над 600 интермедиати. Най-важните от продуктовите групи на Дивизията включват амини, диоли, полиалкохоли, киселини и специални химикали. Измежду другите приложения на интермедиатите е употребата им като реагенти за покривни материали, пластмаса, добавки, текстилни фибри, детергенти и препарати за растителна защита. Иновативните интермедиати на BASF подобряват качествата на крайните продукти и ефективността на производствените процеси. Дивизията за интермедиати със сертификат ISO 9001:2000 оперира производствени обекти в Европа, Азия, Северна и Южна Америка. През 2010 г. 2 630 служители на Дивизията из цял свят генерират печалба от около 2.5 милиарда евро от продажби за трети страни. Повече информация може да получите на адрес www.basf.de/intermediates.

За BASF

BASF е водещата химическа компания в световен мащаб: The Chemical Company. Портфолиото й включва широка гама продукти, от химикали, пластмаси, продукти за облагородяване и продукти за селското стопанско до нефт и газ. Ние съчетаваме икономически успех, социална отговорност  и опазване на околната среда. Ние даваме възможност на нашите клиенти от почти всички индустрии да отговорят на настоящите и бъдещите нужди на обществото чрез наука и иновации. Нашите продукти и системни решения допринасят за опазване на ресурсите, за осигуряване на здравословна храна и хранене, както и помагат за подобряване качеството на живот. Ние сме обобщили този наш принос в корпоративната ни цел: We create chemistry for a sustainable future (Ние създаваме химия за устойчиво бъдеще).  BASF отчита продажби от около 73.5 милиарда евро, а към края на годината служителите на компанията наброяват около 111,000 души.  Акциите на BASF се търгуват на стоковите борси във Франкфурт (БАС), Лондон (БФА) и Цюрих (АН). Допълнителна информация може да бъде намерена в Интернет на адрес: www.basf.bg.

 

Етикети биогаз, BASF, CO2, метан, Oase
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.