1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нов сайт следи текущите емисии на парникови газове в южното полукълбо

Нов сайт следи текущите емисии на парникови газове в южното полукълбо

На уебсайта се показани и химикалите, които допринасят за изтъняването на озоновия слой

Австралийски изследователски институт пусна нов уебсайт, който позволява на широката публика да следи текущите емисии на парникови газове в южното полукълбо, предаде АФП.

Подкрепяното от австралийското правителството Обединение на организациите за научни и индустриални проучвания (CSIRO) е разработило сайта с цел да онагледи начина, по-който парниковите газове се увеличават в резултат от човешката дейност.

На адрес www.csiro.au/greenhouse-gases ще можете да видите множество интерактивни графики, които показват количествата на въглероден диоксид, азотен оксид и метан, отделяни от 1976 г. насам. На сайта се показани и химикалите, които допринасят за изтъняването на озоновия слой, като хлорофлуоровъглеводородите и халогенните елементи. Информацията на сайта се актуализира на месечна база при анализа на новите проби.

Данните се взети от въздушни проби, събрани от CSIRO и от метеорологичното бюро на остров Тасмания. Мястото, на което е разположена лабораторията, е много подходящо за целта, тъй като на него могат могат да се анализират проби от въздушните маси над огромни региони южното полукълбо, без резултатите да бъдат повлияни от местни замърсители.

Въздухът над северното полукълбо пък се следи от обсерваторията Мауна Лоа на Хавайските острови.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.