1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нов сайт сравнява енергийната ефективност на корабите

Нов сайт сравнява енергийната ефективност на корабите

Корабната индустрия изхвърля в атмосферата почти 1 млрд. тона въглероден двуокис годишно

Британският бизнесмен Ричард Брансън откри безплатна база данни в интернет, в която ще се съдържа информация за енергийната ефективност на почти всеки океански плавателен съд, пише Гардиън, цитиран от 3e-news.net. Целта на проекта е да бъдат намалени емисиите парникови газове от корабите с близо 25%.

Получавайки достъп до данните за размерите на двигателите и емисиите въглероден двуокис на почти 60 000 кораба, вносителите и износителите, както и клиентите на круизи, ще могат да избират между „по-чисти” и „по-мръсни” кораби.

Системата, наречена Shippingefficiency.org, оценява корабите с категории от А до G, подобно на начина, по който се определят  хладилниците и миялните машини. Това ще позволи на супермаркетите, петролните и минните компании, вносителите на храни, търговските вериги и производителите да отбележат, че за превоза на техните стоки от места като Китай и Австралия се използват само най-малко замърсяващите кораби.

Корабната индустрия изхвърля в атмосферата почти 1 млрд. тона въглероден двуокис годишно, което е около 3-4% от световните емисии на парникови газове.

Секторът на корабоплаването е сред най-бавно адаптиращите се към климатичните промени. Десетилетия наред корабите се задвижват от двигатели, проектирани да изгарят най-евтините и мръсни горива. 15% от корабите в света са отговорни за почти половината от емисиите в индустрията.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.