1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нов трус с магнитуд 3,2 по Рихтер в Перник и София

Нов трус с магнитуд 3,2 по Рихтер в Перник и София

Епицентърът е бил на същото място, както и при земетресението от 22 май

Нов трус беше усетен в 8:36 часа в Перник и София, по първоначални данни магнитудът е бил 3,2 по скалата на Рихтер. Епицентърът е бил на същото място, както и при земетресението от 22 май, на 15 км дълбочина близо до Перник.

В града хората са прекарали поредната нощ в колите си. Кметът на Перник Росица Янакиева в ефира на Би Ти Ви, обяви, че при вчерашното земетресение бил приложен планът на МВР за информиране на населението с мегафони, но това е всяло допълнително паника. За това и не са използвани сирените на гражданска защита.

"Хората се уплашиха повече, защото не разбираха какво им казваха през мегафоните. И аз да си призная, никога не съм разбирала какво се говори през мегафон". 

Атмосферата в града е напрегната, но специалисти съветват жителите на областта да свикват с вторичните трусове, които могат да продължат с месеци. 

Росица Янакиева призова колегите си от други градове да изпратят специалисти инженери и конструктори, които да подпомогнат работата на екипите в Перник. Тя заяви, че в момента не им достигат специалисти, които да огледат и оценят всички щети в града.

Янакиева добави, че досега не е отказана помощ на никой, който я е потърсил от общината. "Но, не можем да обиколим всички и да ги питаме от какво имат нужда, те трябва да дойдат при нас". Кметът съобщи още, че в общината са останали 15 палатки, които могат да бъдат раздадени на нуждаещите се.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.