1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нов вид водорасло е открито в Природен парк Витоша

Нов вид водорасло е открито в Природен парк Витоша

Витоша е с много богата алгофлора – 463 вида

През март 2010 година екип от алголози (ботаници, изучаващи водораслите) към Биологическия факултет при СУ „Св. Климент Охридски” представи крайните резултати от Проучването на биоразнообразието на водорасли в някои Натура 2000 местообитания на територията на Природен парк „Витоша”, финансирано от Дирекцията на Природен парк „Витоша” съобщи forthenature.org. Това проучване е първото по рода си съвременно изследване на алгофлората на ПП Витоша, макар и предимно в района на трите основни водосбора на реките Бистришка, Боянска и Струма. Почти всички изследвани пунктове са в местообитанията по Натура 2000, през които минават горепосочените реки.

Резултатите от изследването могат да се обобщят така:
• Много богата алгофлора – 463 вида, разновидности и форми водорасли от 8 отдела. Преобладават кремъчните водорасли (354 вида, разновидности и форми).

• Открит е нов за науката вид кремъчно водорасло от род Gomphonema, за което ще бъде предложено името Gomphonema vitosha Ivanov & Isheva. Новият вид се среща в реките Бистришка, Боянска и Струма между 1470 и 2035 м н.в. и местообитания 6230 (най-обилен), 7140, 8110, 8210, 9110 и 9410.

• 82 таксона от кремъчните водорасли са нови за България.

• Много (59) от видовете кремъчни водорасли са редки, а от тях 24 са много редки и познати само от няколко находища в света.

• 106 от видовете са включени в Червения списък на кремъчните водорасли: 5 - почти изчезнали, 6 – силно застрашени от изчезване, 19 – застрашени от изчезване, 25 – вероятно застрашени, 20 – изключително редки и 31 незастрашени, но в регресия.

• Открити са 6 нови находища на 4 редки за страната видове сладководни червени водорасли в реките Бистришка, Боянска, Струма и Владайска.

• Отчетено е замъсяване на р. Боянска между 1650 м н.в. и 1470 м н.в., дължащо се на антропогенно влияние, показател за което е промяната на видовия състав на водораслите в този участък.

Според авторите на доклада изследваните водосбори на реките Бистришка, Боянска и Струма, както и местообитанията през които те преминават на територията на ПП Витоша, са с изключително богата водораслова флора и ценни за опазване на много редки и световно застрашени видове водорасли.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.