1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нова генномодифицирана царевица

Нова генномодифицирана царевица

Произвежда 3 витамина

Учени от университети в Испания и Германия, ръководени от д-р Паул Кристоу от Университета на Лейда, Испания, създадоха генномодифицирана царевица, която произвежда 3 витамина, предаде Би Би Си. Модификациите произвеждат големи количества бета каротин (прекурсор на витамин А) и прекурсори на витамин С и фолиева киселина.

За първи път чрез генно инженерство се получава растение, което произвежда повече от един витамин. Учените твърдят, че новата царевица ще подобри храненето на населението в по-бедните държави. Изяждането на 100-200 грама от витаминозната царевица ще позволи на хората да поемат почти цялото препоръчвано дневно количество витамин А и фолиева киселина, както и 20% аскорбат, който се превръща във витамин С.

След успеха на лабораторните изследвания специалистите ще предприемат полеви изпитания в САЩ през 2010 г. Промените, предизвикани в генномодифицираните царевични растения, са се запазили в продължение на няколко поколения, пишат изследователите в изданието "Протоколи на Американската академия на науките" (PNAS).

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.