1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нова подпорна стена ще пази северния бряг на река Марица в Пловдив от преливане

Нова подпорна стена ще пази северния бряг на река Марица в Пловдив от преливане

Тя е изградена с пари от Оперативна програма „Регионално развитие"

Нова подпорна стена с височина 3 метра ще пази северния бряг на Марица в Пловдив от преливане. Тя е изградена с пари от Оперативна програма „Регионално развитие" по схема „Подкрепа на дребномащабни мерки за предотвратяване на наводнения в градските агломерации", информира БНТ.

Новата подпорна стена е на северния бряг на реката. Там вече висока вълна не може да пробие. Проектът е изпълнен за 90 дни. Общата му стойност е 1 700 000 лева. Милион и петстотин хиляди от тях са били предназначени само за изграждането на стената.

„Искам да уточня, че 1.5 млн. е стойността, на която общината е спечелила проекта. Реално изпълнението е за 970 000 лева", съобщи инж. Атанас Славов - изпълнител на проекта.

За тези пари половин километър от коритото на река Марица в Пловдив е обезпечен срещу наводнения. Остават още 9 километра и половина, които някога ще бъдат укрепени.

„Марица в Пловдив е дълга 10 километра. Ако разделим участъците, трябва да вложим общо 20 000 000 лева за цялото корито във вида, в който го имаме", подчерта Иван Тотев - кмет на Пловдив.

Специалисти вече са ангажирани с проучвания. Ще бъдат направени хидроложки и геоложки анализи. На тази база общината ще кандидатства по тематични проекти, за да осигури останалите пари. Междувременно някой трябва да се справи с рояците каруцари от Столипиново, които подкопават брега, като изнасят пясък за паралелни строителни обекти в града.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.