1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нова система за ранно предупреждение ще открива цунами в Япония

Нова система за ранно предупреждение ще открива цунами в Япония

Изпитанията на системата ще започнат това лято на нос Мурото в японската префектура Кобе

В Япония е разработена нова електронна система за ранно предупреждение за вълни цунами, образували се в океана на разстояние от около хиляда километра от японското крайбрежие, предаде ИТАР-ТАСС.

Системата е разработена от експертите на японската инженерна корпорация "Хитачи дзосен" (Hitachi Zosen Corp). Изпитанията на системата ще започнат това лято на нос Мурото в японската префектура Кобе, както и на други места на японския архипелаг. Системата, състояща се от океанографски шамандури, редовно ще подава информация за състоянието на морската повърхност към спътниците за глобално позициониране.

След изпитанията системата би трябвало да влезе в действие през 2012 г. Съществуващата сега система за ранно предупреждение за цунами открива признаци за образуването на опустошителните вълни едва на 20 километра от бреговете на Япония.

На 11 март катастрофални вълни цунами след земетресение с магнитуд 9 връхлетяха няколко японски префектури и отнеха по последни данни живота на 15 470 души, припомня БТА. В неизвестност са 7470 души. На места вълните на 11 март са достигали височина от 38 метра.

По оценка на властите щетите от стихията възлизат на 25 трилиона йени (308 милиарда долара). За възстановяването на засегнатите райони ще са необходими до 15 трилиона йени (184 милиарда долара).

Бедствието извади от строя атомната централа "Фукушима 1" и щетите от тази авария се оценяват на най-малко 11 трилиона йени (133 милиарда долара).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.