1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Новa тропическа буря се заражда в Атлантическия океан

Новa тропическа буря се заражда в Атлантическия океан

Американските експерти обаче все още не могат да предвидят дали бурята ще премине през Източното крайбрежие на САЩ

Докато Източното крайбрежие едва започна възстановяването от урагана "Айрийн", в Атлантическия океан се заформя нова тропическа буря, която повдига въпроса дали на хоризонта се задава ново бедствие със същите мащаби.

Най-силните ветрове на тропическата буря "Катя" достигнаха до близо 100 км/ч във вторник вечерта местно време, докато в най-западните части скоростта беше около 35 км/ч, съобщи агенция "Ройтерс". Според Националния център по ураганите "Катя" може да бъде повишена до степен ураган още в сряда.

Американските експерти обаче все още не могат да предвидят дали бурята ще премине през Източното крайбрежие на САЩ. "Тя все още е над океана. Много неща може да се случат. Не предвиждаме в близките пет дни да достигне суша", заяви Ричард Паш от Националния център по ураганите пред "Ройтерс". Въпреки това той препоръча на хората, които живеят в щатите по Източното крайбрежие и Карибите, да следят "Катя".

Според други експерти е възможно бурята да се насочи направо към Канада и да подмине САЩ, но според Паш подобни дългосрочни прогнози не са надеждни, тъй като при тях са възможно грешки от стотици мили. "Видяхте, че според дългосрочната прогноза "Айрийн" трябваше да достигне Маями, което, разбира се, не се случи", казва Паш. Според него откъде ще премине "Катя" през тази седмица зависи от различните метеорологични условия над Атлантическия океан и Източното крайбрежие.

Националния център по урагани предвижда, че "Катя" може да се превърне в ураган от трета степен в неделя сутринта, тъй като тогава ще се намира над топли океански води, които увеличават силата му. "Имайте предвид, че сега е краят на август и началото на септември – пикът на сезона на ураганите", казва Паш.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.