1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нова уникална операция на мечка направиха в парка край Белица

Нова уникална операция на мечка направиха в парка край Белица

Снимка:

Екип от ветеринарни лекари под ръководството на проф. Богдан Аминков и д-р Надежда Златева намести тазобедрена става на 4-годишното мече Бойка

Операция на мечка без аналог в Европа направиха специалисти от Лесотехническия университет и „Четири лапи” в Парка за танцуващи мечки край Белица. Екип от ветеринарни лекари под ръководството на проф. Богдан Аминков и д-р Надежда Златева намести тазобедрена става на 4-годишното мече Бойка, което беше докарано в парка на „Четири лапи” от Русе, съобщиха от фондацията.

„Преди около месец с нас се свързаха от община Русе с молба за помощ за нараненото мече Бойка от местния зоопарк", разказва Димитър Иванов, управител на парка в Белица. „Веднага се отзовахме и отидохме на място заедно с едни от най-добрите специалисти в страната. Оказа се, че по време на игра мечето е усукало единия си заден крак и се е получила локсация на тазобедрената става. Единственият вариант мечето да не остане сакато беше хирургическа намеса. За съжаление обаче травмата e доста стара. Въпреки това операцията е успешна и изгледите за пълно възстановяване на мечето са доста обнадеждаващи".

В понеделник Бойка беше докарана от Русе в Парка за танцуващи мечки, който разполага с едни от най-добрите условия за лечение на мечки у нас. Самата операция започна рано сутринта във вторник и продължи близо 4 часа. Средствата за реализирането й се покриват от частен дарител от Русе и от фондация „Четири лапи”. Очаква се Бойка да остане в парка в Белица още около две седмици, през които състоянието й ще бъде следено постоянно от опитния екип на „Четири лапи”. След пълното й възстановяване, тя ще бъде върната в зоопарка в Русе.

За втори път през последните 12 месеца на Парка за танцуващи мечки край Белица се извършва уникална хирургическа интервенция. През есента екип от офталмолози оперираха окото на мечока Добри. Това беше първа по рода си операция в световен мащаб.

„Четири лапи” е международна организация за защита на животните със седалище Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас „Четири лапи” е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо, с проектите си за кастриране на бездомни животни и с парка за големи котки Лайънсрок. Всички проекти и кампании на „Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от близо половин милион поддръжници на организацията от целия свят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.