1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Новаторска методика за опазване на редки птици за първи път у нас

Новаторска методика за опазване на редки птици за първи път у нас

Снимка:

Естествени колонии от черен лешояд има само на три места в света

Служители и доброволци на природозащитната организация „Зелени Балкани монтира нови шест изкуствени гнезда за черни лешояди в Източните Родопи, предаде  Агенция "КРОСС". Интересното е , че в близост до тях е поставен макет, точно копие на защитената от закона птица, с цел да имитира присъствие на други гнездящи лешояди в района. Стъклопластиките са изработени изкусно от художника Николай Тодоров.

Новаторската методика с поставяне на макети се използва за първи път у нас. Прилагането е в рамките на проект за консервационни дейности за птичи видове в основните им местообитания в България. Стойността му е около 600 хиляди лв. Финансовата подкрепа идва от Европейския фонд за регионално развитие на ЕС и от държавния бюджет на Република България чрез оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013 г."

Естествени колонии от черен лешояд има само на три места в света. В района на Източни Родопи периодично са наблюдавани възрастни птици, но не е доказано гнездене в продължение на повече от 15 години. В бъдеще „Зелени Балкани" ще постави още подобни макети на лешояди и изкуствени гнезда, които са впечатляващи със своите размери: с диаметър до два метра и височина повече от метър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.