1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нови розовоцъфтящи кестени по столичния бул. „Витоша”

Нови розовоцъфтящи кестени по столичния бул. „Витоша”

Те ще заменят 19 дървета с тежки гъбични инфекции

Цъфтящи в розово кестени ще заменят 19 дървета с тежки гъбични инфекции по столичния бул. „Витоша”, съобщи зам.-кметът по екология Мария Бояджийска. Заедно с колегата си с ресор „Транспорт” Любомир Христов тя инспектира втория етап от реконструкцията на пешеходната улица.

От утре ще започне отсичането на дърветата, покосени и от вредителя миниращ молец. Отстраняването им е наложително и според експертната оценка от Лесотехническия университет, според която има реална опасност дърветата да паднат.

Причините за избор на розовоцъфтящите кестени са две - те са по-устойчиви на климатичните условия, както и на миниращия молец - едно от основните заболявания, от които страдат кестените в столицата.

За първи път в София ще бъде изградена и нова система за събиране на отпадъци. В преките на бул. „Витоша” ще бъда разположени общо 51 нови подземни контейнери за битови отпадъци със специална хидравлична система за отваряне и затваряне. Те ще се намират в участъка между улиците „Солунска” и „Неофит Рилски”. Инвестицията ще бъде в размер на около 65 000 лв. според изчисленията на общината, съобщи bTV.

Любомир Христов увери, че участъкът от бул. „Витоша”, който в момента е в ремонт, ще бъде отворен за пешеходци до края на май. Вече са изградени канализационните колектори, демонтиран е релсовият път, премахнати са старата асфалтова настилка, както и част от тротоарните плочи.

В момента се изливат бетоновите основи, предстои да се довършат поставените вече специални цветарници, обясни зам.-кметът. Предстои подмяната на осветлението и изграждането на система за напояване на дърветата. Любомир Христов информира, че още тази година трябва да започне ремонтът на бул. „Витоша" от „Солунска" до „Алабин". Ако климатичните условия позволят, този участък трябва да е готов в началото на 2014 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.