1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нови соларни съоръжения ще бъдат инсталирани по река Дунав

Нови соларни съоръжения ще бъдат инсталирани по река Дунав

За периода 2004 до 2008 г. включително са аварирали 163 знака, или около 30 броя годишно

Нови соларни съоръжения ще бъдат инсталирани по река Дунав. Инициативата е част от разработван проект на Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав". За целта се отпускат 5 млн. евро по ОП "Транспорт, съобщи изпълнителният директор на агенцията в Русе Георги Георгиев, цитиран от Econ.bg. Проектът официално беше представен днес в крайморския град. Очаква се да бъде обявена тръжна процедура по проекта до април 2011 г., а официално да бъде завършен в края на 2012 г. Реализацията ще премине в три етапа.

В края на проекта агенцията ще се сдобие и с нов хидроложки кораб, но ще продължи да използва и стария хидрографски кораб "Вит".

Плаващите знаци се контролират ежеседмично и промените, ако такива са необходими, се правят на всеки три дни или в по-къс срок.

От агенцията заявяват, че са чести случаите на преместване или изгубване на знак, заради преминаващ край тях плавателен състав. До следващото преминаване на специализирания кораб, корабоплавателния път в този участък остава необозначен.

В други случаи от светещи знаци непозволено се изземва захранващото устройство, което променя значението на плаващия знак. За периода 2004 до 2008 г. включително са аварирали 163 знака, или около 30 броя годишно, съобщи RuseInfo.

През юли тази година хидрографски кораб изследва българския участък на Дунав. С него бяха поставени 10 червени и зелени плаващи знаци, при най-опасните за корабоплаването места край остров Персин до Белене и край село Батин. Високите храсти и треви пред съществуващите знаци по брега бяха разчистени, за да се осигури видимост за преминаващите кораби.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.