1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ново хранилище за използвано ядрено гориво се открива в АЕЦ "Козлодуй"

Ново хранилище за използвано ядрено гориво се открива в АЕЦ "Козлодуй"

То е изградено от германския консорциум NUKEM Technologies GmbH – GNS GmbH

Новото хранилище за складиране на отработено ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй" ще бъде официално открито днес от премиера Бойко Борисов и енергийния министър Трайчо Трайков, съобщиха от ядрената централа.

Хранилището за сухо съхранение е изградено от германския консорциум NUKEM Technologies GmbH – GNS GmbH. Проектът е на стойност близо 70.5 млн. евро и е финансиран от Международния фонд "Козлодуй", по който България получава компенсации от Европейския съюз за извеждането от експлоатация на първите четири блока на централата.

В новото съоръжение постепенно ще бъдат преместени касети с използвано гориво от спрените ядрени блокове, които в момента са в т. нар. мокро хранилище. По план сухото хранилище трябва да бъде разширено, за да приюти и горивото от пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй". Според енергийни експерти сухото съхранение може да се прилага безопасно поне 50 години.

На откриването днес ще присъстват още посланикът на Германия Матиас Мартин Хьопфнер, представители на Европейската комисия и на ЕБВР.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.