1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Няма да има разследване на убийството на делфина, намерен край къмпинг "Корал"

Няма да има разследване на убийството на делфина, намерен край къмпинг "Корал"

В полицията в Царево няма преписка, а Окръжна прокуратура-Бургас изобщо не е уведомена за инцидента

Няма да има разследване на убийството на делфина, намерен край къмпинг "Корал". В полицията в Царево няма преписка, а Окръжна прокуратура-Бургас изобщо не е уведомена за инцидента. Причината е, че трупът на делфина е в напреднал стадий на разлагане и униформените не успели да установят със сигурност дали раните по тялото са от куршуми. Междувременно стана ясно, че служители от отдел "Опазване на околната среда в община Царево" още вчера, 2 септември, са изнесли мъртвия бозайник и са го загробили на трупна площадка. Това означава, че всякакво разследване оттук нататък е абсолютно невъзможно.

Делфинът беше открит изхвърлен от вълните на плажа на къмпинг "Корал". Според очевидци той е бил застрелян, най-вероятно с пистолет. По тялото на морското животно личали няколко огнестрелни рани от куршуми, твърдят хората, които са го открили. Те са категорични, че морският бозайник с дължина 1.80 м е бил умъртвен умишлено. Според слуховете той е станал мишена за забавление на жестоки гулайджии. По всяка вероятност стрелците са купонясвали на яхта или лодка в морето, когато са решили да изпробват точния си мерник срещу беззащитния делфин. Трупът е изхврълен от морето поне седмица по-късно от деня, в който е станал инцидента. През това време мъртвият вече бозайник е престоял във водата и е отнесен на юг от теченията.

Експерти изчисляват, че стрелбата може да е станала по крайбрежието от Обзор до Созопол, но къде точно е трудно да се каже. Делфините са защитен вид според Закона за биологичното разнобразие. За убийство на екземпляр чл. 278 д от НК предвижда затвор до 5 години и глоба от 5 до 20 хиляди лева. Местните власти изказаха предположение, че произшествието е станало на около 50 км северно от Царево. "Делфинът не може да е бил убит от рибари от Царево. Ако беше така, трупът му щеше вече да е завлечен в турските териториални води", коментираха от общинския пресцентър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.