1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Няма да има санкции за извършените нарушения от концесионера на ски зона Банско

Няма да има санкции за извършените нарушения от концесионера на ски зона Банско

МОСВ: Изтекъл е давностен срок, в който няма образувано административнонаказателно производство

Концесионерът на ски зона Банско в национален парк "Пирин" няма да бъде санкциониран, макар че при изграждането на ски зоната и на част от лифтовете да са констатирани редица нарушения. В същото време Министерството на околната среда и водите в прав текст също потвърждава за тези нарушения. Причината да няма санкции спрямо фирма "Юлен", на която се позовават от ведомството е "изтекъл давностен срок, в който няма образувано административнонаказателно производство".

Това става ясно от отговора на Министерството на околната среда и водите по въпрос, зададен от екокоалицията "За да остане природа в България", изпратен миналия месец – на 13 март по Закона за достъп до обществена информация. Запитването е подписано и внесено от адвокат Александър Дунчев от международната природозащитна организация WWF.

През февруари Върховната административна прокуратура също потвърди, че част от пистите и съоръженията в ски зона Банско са строени в нарушение през годините. Миналата година в свой одит, Сметната палата също констатира редица нарушения и изпрати в тази връзка препоръки за действия към ековедомството.

След потвърждението от страна на прокуратурата, природозащитниците са изискали от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отговор на два въпроса. Дали МОСВ и териториалните й структури са устновили нарушения от страна на концесионера, довели до ползване на 65 ха повече от разрешената площ, установено с геодезичен доклад и огласено от МОСВ пред кабинета през 2011 г. (по времето на министър Нона Караджова). Еколозите поставят и въпроса дали и какви административни мерки и актове е предприело ековедомството с цел прекратяване на тези нарушения и възстановяване на засегнатите площи.

Вторият писмен въпрос на природозащитните организации е какви административни мерки са предприети от МОСВ във връзка с установените нарушения от ведомството при изграждане на лифта "Железен мост-Платото" и ски писти "Шилигарник", "Стражите", "Плато 1", резервоар в Бъндеришка поляна, ски влек в местността "Чалин Валог", водохващане на р. Бъндерица.

В отговора си от преди три дни (27 април), екоминистерството потвърждава, че посочените от екокоалицията нарушения са факт, но санкции няма да има, защото срокът за налагане на административни наказания е изтекъл отдавна.

"Надвишаването на територията е установено от геодезично заснемане извършено през 2010 г. Надвишаването и нарушенията при изграждане на съоръженията, посочени в заявлението, са извършени през периода 2002 – 2007 г. В тази връзка Ви уведомяваме, че към настоящия момент не са образувани административнонаказателни производства, поради изтекъл давностен срок по смисъла на чл. 34 от Закона за административните нарушения и наказания," гласи отговорът на МОСВ.

Според закона, на който се позовават от ековедомството, не се образува административнонаказателно производство, ако за нарушението не е съставен акт до 3 месеца след откриване на нарушителя или ако е изтекла година от извършването му (за екологични нарушение – две години).

Александър Дунчв определи като особено притеснително признанието на МОСВ, че има нарушения, но няма да има санкции предвид актуалното днес искане на "Юлен" да разшири ски-зоната в Националния парк. "От една страна ведомството признава, че не е способно да контролира концесионера, включително отказва да потърси отговорност на служителите си, които са били отговорни за опазването на НП "Пирин" (Дунчев има този отказ в друго писмо). От друга страна, обществено неприемливата толерантност на екоминистерството към инвеститора продължава да е актулна и с днешна дата," коментира Дунчев, цитиран от "Дневник".

Дунчев припомни още, че през 2010 г. МОСВ съгласува два лифта в нарушение на концесионния договор, като единият проект още е на съдебна фаза. През 2013 г. МОСВ одобри промени в плана за управление на парк "Пирин", които имат за цел да узаконят незаконните строежи и да разрешат ново застрояване в парка, преди да е потърсена отговорност на инвеститора.

"През 2013 г. Юлен проявяват наглостта да получат сертификат ЕМАС на Европейската комисия за екологосъобразен бизнес именно въз основа на довода, че държавата не е способна да им напише акт, който да издържи в съда," смята още Дунчев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.