1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Няма опасност от скъсване на стената на язовир "Бели Искър" край Самоков

Няма опасност от скъсване на стената на язовир "Бели Искър" край Самоков

Това стана ясно след извънредна проверка на съоръжението с участието на енергийния министър Делян Добрев

Няма опасност от скъсване на стената на язовир "Бели Искър" край Самоков. Това стана ясно снощи след извънредна проверка на съоръжението с участието на енергийния министър Делян Добрев.

Повод за инспекцията станаха публикации, че има реална опасност водата от язовира да наводни Самоков, както и крайните Софийски квартали. Инспекцията показва, че параметрите на язовирната стена и състояниято на съоръжението не са били променени след земетресението и няма място за паника, категорични са експертите.

Язовир "Бели Искър" осигурява питейна вода както за Самоков, така и за околни села и за близо 20% от населението на София. Състоянието на съоръжението се следи непрекъснато, както за нивото на водата, така и със специална система, която регистрира земни трусове и евентуални изменения на стената, информира БНТ.

Експертите обясняват, че техническото състояние на язовирната стена е добро и няма място за паника. Проблем би могъл да настъпи при силно земетресение от 9 по скалата на Рихтер, в съчетание с високи нива на водата, които преливниците не могат да поемат. В момента капацитетът на язовира се използва на 50%.

От енергийното министерство увериха, че всички 20 язовира към НЕК са в добро състояние и не са регистрирани изменения след земетресението.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.