1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Няма опасност радиоактивна вода от Тихия океан да достигне до Черно море

Няма опасност радиоактивна вода от Тихия океан да достигне до Черно море

Снимка:

Основните течения северно от Антарктика са насочени на запад и на север към Японско море

Няма опасност излятата радиоактивна вода в Тихия океан от атомната централа „Фукушима 1” да достигне до Черно море, заяви Веселин Пейчев - доктор на географските науки и заместник-директор по научно-изследователската дейност в Института по океанология при БАН. Ученият коментира информации на световните агенции, че японските власти планират да излеят 11 500 тона радиоактивна вода в Тихия океан, за да освободят място в авариралата ядрена централа за повече силно радиоактивна вода. Излятата вода ще е слабо радиоактивна.

Според Пейчев няма такъв водообмен, чрез който замърсените радиоактивни води от Тихия океан да преминат през Атлантическия океан, Средиземно и Мраморно море, за да достигнат до Черно море. България е далече от Япония и няма активен водообмен между Черно море и Тихия океан, отбеляза той пред БТА. Основните течения северно от Антарктика са насочени на запад и на север към Японско море, а не в обратна посока и затова радиоактивните води ще бъдат опасни само за крайбрежието на Япония - в непосредствена близост около атомната централа „Фукушима”, смята ученият.

Не съществува опасност радиоактивната вода, излята в Тихия океан, да замърси Световния океан, а още по-малко да има негативни последици за Черно море и за България, заяви ученият. Когато радиоактивната вода се смеси с водата в океана, концентрацията в радиоактивните изотопи много намалява, а повечето от тях имат кратък период за полуразпадане - или по-естествен начин се разпадат, поясни той.

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.