1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Няма опасност за овощните дървета в Силистренско поради създалите се климатични условия

Няма опасност за овощните дървета в Силистренско поради създалите се климатични условия

По-уязвими в случая са дърветата, които имат млад прираст, както и тези с късен листопад, защото те не са достатъчно закалени

Към момента няма сериозна опасност за овощните видове от необичайно топлото време в края на есента. Това проф. Мария Димитрова, директор на Опитната станция по кайсията-Силистра, предаде Агенция "Фокус".

Пъпките още не са набъбнали поради факта, че едва в началото на декември дърветата вече навлизат в период на покой и сега събират необходимата ниска температурна сума, за да преминат към т.нар. задължителен, дълбок покой, през който те са най-студоустойчиви. За кайсията той е кратък, изразява се в набраната часова температурна сума под 7 градуса от порядъка 700 - 1000 часа, при другите овощни видове тя е до 1300 часа и повече. По-притеснителна е рязката промяна на температурите от последните ден-два и спадът с близо 20 градуса.

Това е неблагоприятно за плодните дървета, те понасят най-добре ниските температури, но когато последователно се снижават, обясни проф. Мария Димитрова. Тя уточни, че по-уязвими в случая са дърветата, които имат млад прираст, както и тези с късен листопад, защото те не са достатъчно закалени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.