1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Няма радиоактивно замърсяване на гъби и плодове в района на Западен и Централен Балкан

Няма радиоактивно замърсяване на гъби и плодове в района на Западен и Централен Балкан

Проверката е извършена съгласно Европейски регламент 733 от 2008 г. относно условията за внос на селскостопански продукти от трети страни

Не са установени радиоактивни замърсявания над допустимите норми на диворастящите гъби и плодове в района на Западен и Централен Балкан, показва анализът на пробите, съобщи Враца плюс.

В периода 15 септември- 10 октомври 2010 г. на територията на областите Враца, Видин, Монтана, Плевен и Ловеч бе извършена проверка на обектите за преработка, производство и търговия с диворастящи гъби и плодове, добивани от Западен и Централен Балкан, съобщават от пресцентъра на РИОКОЗ - Враца. Целта е да се провери спазват ли се изискванията за съдържание на техногенни радионуклеиди в диворастящите гъби и плодове, предназначени за вътрешния пазар и за износ.

Проверката се извършва съгласно Европейски регламент 733 от 2008 г. относно условията за внос на селскостопански продукти от трети страни след аварията в Атомната централа в Чернобил, като се прави гама спектрометричен анализ за съдържание на Цезий 134 и 137. Максимално допустимата стойност за свеж продукт е 600 бекерела на килограм тегло, а за изсушен продукт - 6000 бекерела на килограм.

Специалистите от отдел „Радиационен контрол" при РИОКОЗ - Враца, упражняващ контрол на областите Враца, Видин, Монтана, Плевен и Ловеч, са изследвали 27 проби.

От диворастящите плодове (червена и черна боровинка, трънка, шипка) са взети 20 проби. От диворастящите гъби (обикновена манатарка и пачи крак) са взети 7 проби. Обхванати са 10 лицензирани обекта за съхранение и преработка, както и всички големи търговски вериги на територията на петте области.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.