1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Няма риск за българското население заради радиоактивността в Япония

Няма риск за българското население заради радиоактивността в Япония

Снимка:

Каквото и да бъде изхвърлено в атмосферата над Япония, ще трябва да мине повече от половината земно кълбо, за да дойде до страната ни

За България няма опасност от радиоактивно замърсяване, идващо от Япония, защото се намираме на твърде голямо разстояние. Риск за българското население няма. Това каза  Марина Низамска, началник на отдел „Аварийно планиране и готовност” в Агенцията за ядрено регулиране, цитирана от  Агенция „Фокус”.

Каквото и да бъде изхвърлено в атмосферата над Япония, ще трябва да мине повече от половината земно кълбо, за да дойде до България. Факт е, че радиационният фон е повишен и стойностите са високи и затова там е предприета евакуация на населението в 20-километровата зона около АЕЦ „Фукушима 1”, подготвена е и йодната профилактика. „Там наистина има риск за хората, докато ние се намираме на огромно разстояние. Можете да си представите как атмосферата ще разсее всичко, а дори да достигне нещо до нас, то ще бъдат отделни частици. Възможно е дори те да не бъдат измерени”, добави Низамска.

Тя посочи, че информацията от Япония се следи и Агенцията за ядрено регулиране прави прогнози и получава данни. Метеорологичната обстановка е такава, че радиоактивността от централата се движи на север и на изток – в посока Тихия океан.

„Имаше взрив на водород в басейна за отлежаване на касетите на 4 блок, вследствие на което е възникнал пожар и е започнало директно изхвърляне на радиоактивност в атмосферата, защото този басейн е извън обвивката на реактора”, обясни експертът.

Низамска припомни, че през 1986 г. при аварията в АЕЦ „Чернобил” са били измерени радиационни количества на голямо разстояние от Украйна, но случаят в Япония по никакъв начин не застрашава населението на България и няма да предизвика прилагането на защитни мерки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.