1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Няма установени случай на нерегламентирано изхвърляне на отпадни води в морето

Няма установени случай на нерегламентирано изхвърляне на отпадни води в морето

Общо през юни експертите на 16-те регионални инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) са извършили проверки на 1 889 обекта

Еко проверките по плажовете на Черноморието засега не са установили случай на нерегламентирано изхвърляне на отпадни води в морето, съобщиха от пресцентъра на екоминистерството. До момента са проверени плажове Обзор, Поморие-Централен, кв. „Крайморие” и Созопол-Централен. До края на другата седмица ще приключи акцията и по останалите курорти.

Общо през юни експертите на 16-те регионални инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) са извършили проверки на 1 889 обекта и са дали 1054 предписания за отстраняване на констатирани нарушения. Съставени са 120 акта, от които 10 са за констатирани неизпълнения на дадени предписания. Издадени са 91 наказателни постановления на обща стойност 124 250 лв. За констатирано увреждане или замърсяване на околната среда над допустимите норми  и неспазване на емисионните норми и ограничения са наложени 20 санкции. Постъпилите суми по наложени санкции са 97 591 лв.

През изтеклия месец са приложени 2 принудителни административни мерки - със заповед на  РИОСВ Смолян е спряна производствената дейност на обект (автомивка) в квартал Устово, община Смолян, стопанисвана от ”Кронос” ЕООД - гр. Смолян за това, че дружеството не поддържа в техническа и експлоатационна изправност пречиствателното съоръжение, което е довело до замърсяване на река Бяла и измиране на риба. На нарушителя е дадено предписание, с което е задължен да възстанови рибната фауна в поразения участък на река Бяла чрез зарибяване, съвместно с Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури – офис Смолян.

От РИОСВ София е спряна производствената дейност на дървени въглища в местността „Рибни вир” в землището на село Врачеш, община Ботевград, извършвана от „Барези 1” ЕООД. Дружеството не е изпълнило задължението си по Регламент REACH да регистрира произвежданото химично вещество.

По подадени сигнали от граждани през месец юни от регионалните инспекции Хасково и Пазарджик са спасени и предадени в Спасителния център в Стара Загора 5 защитени птици и животни: таралеж, 2 бели щъркела, сокол скитник и горска ушата сова.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.