"Обединени земеделци" настояват за анкетна комисия за водоемите

Неусвоените евросредства са загубени пари за България, заявиха от партията

“ПП Обединени земеделци предлагат да бъде сформирана временна парламентарна анкетна комисия, която да анализира причините и за трагичното състояние на водоемите в страната. Комисията трябва да посочи и проблемите, които трябва да бъдат решени, за да не се повтарят трагедии като тази в с. Бисер, с. Цар Калоян, Свиленград и др. Предложението ще бъде обсъдено с депутатите от Синята коалиция”, от която партията е част.

Това съобщи на пресконференция днес зам.-председателят на Обединени земеделци Георги Каркъмов. Той е категоричен, че този голям проблем трябва буквално “да бъде разровен”, за да не ни застигат в бъдеще такива трагедии. В противен случай “България може да бъде поставена в условия на потоп заради липса на национална стратегия, координация и контрол”, предупреди той.

В брифинга участваха и председателят на партията Петя Ставрева, Захари Банков от националното ръководство и Симеон Стоилков от Експертния съвет.

В страната има около 3000 микроязовира. Управлението на това голямо национално богатство трябва да бъде реализирано на базата на държавна стратегия за хидромелиорациите и водните ресурси, посочи Каркъмов като цитира позиция на партията по горещата тема.

“Основна задача на държавното управление не е да ликвидира последиците от бедствията и кризите, а да ги предвижда и предотвратява”, се казва още в документа.
В момента данните на експертите сочат, че 695 язовира са потенциална заплаха.  Години наред голяма част от водоемите са без реален надзор и контрол и най-вече след като настоящото правителство закри Изпълнителната агенция по хидромелиорации през 2010 г.

Защо беше допуснато това при условие, че беше закрито и Министерството на бедствията и авариите. Кой носи отговорност и кой управлява контрол, питат от партията.

От ПП Обединени земеделци смятат, че България пропуска да усвои над 100 млн. евро (по мярка 125 и 126 от Програмата за развитието на селата и селските райони), които могат да бъдат инвестирани в проблемните водоеми. 

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

Вижте видео по темата...

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.