1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Обич към екологията събира няколко британски семейства в Сребърна

Обич към екологията събира няколко британски семейства в Сребърна

Български и чуждестранни туристически групи целогодишно посещават района

Дребен бизнес и обич към екологията и птиците събира няколко британски семейства в Сребърна, разказаха на  добър български заселилите се в силистренското село Джоуен и Джон Браун и Джери и Майкъл Блек, цитирани от БТА. 

"Не оценявате в какъв земен рай живеете, каква храна имате, на какво време се радвате, а дори и не осъзнавате, че оттук е тръгнала европейската цивилизация!", убеждава Майкъл, сякаш не той е чужденецът. 

Семейството му пристига от Ливърпул преди 7 години. За това време Майкъл оборудва и разработва информационен и наблюдателен център за птици над езерото в Сребърна. Това му помага да развие и семеен  бизнес, който включва освен настаняване на гости, също така и организиране на туристически пакети и екскурзии в прилежащия район. Наред с това Майкъл инициира и редица екологични прояви за почистване на местността около езерото. Има и доброволческа организация за опознаване на птичия свят.

Англичанинът Джон и жена му Джоуен от Манчестър са от две години в България. Имат къща за гости "Дунав Лодж" в близост до центъра на селото. Освен нощувки, предлагат обиколки по реката и езерото с гид, както и българско гостоприемство с варена на селския казан лично от Джон кайсиева ракия. В цветната им градина има домати, сливи, ябълки, много екзотични растения. Английският еколог Джон, който е и фен на Манчестър Сити, вече  подготвя новите реколти ракия и туршии. 

"Манчестър е типичен голям промишлен град - сив, мъглив и дъждовен почти през цялата година. Оставихме дома ни там на дъщеря ни, когато преди 2 години, след случайна екскурзия, решихме да останем тук и да купим имот за 9 хил. паунда. Вложих още 23 хил. паунда за основен ремонт и ново строителство и сега съм щастлив. Къщата, селото, езерото, реката, хората, домашната храна, огнената вода и най-вече спокойствието са рай за нас. А и най-после разбрахме какво е топло лято и студена зима", споделя "английският съсед".

Местните хора разказаха, че български и чуждестранни туристически групи целогодишно посещават района,  впечатляват се от красивите панорами и се радват на сърдечния прием. Веднъж попаднали тук, гостите се заричат отново да дойдат в селото. 

Семействата Браун и Блек твърдят, че техните "английски" къщи за гости винаги са отворени освен за редовните  посетители, така и за нови приятели, които да почерпят с кайсиевата си ракия и домашно приготвени туршии и сладка. 

Сребърна е уникална при залез слънце, който декорира със сребърна баня водите на едноименния биосферен  резерват. Сребристият блясък е най-ярък при пълнолуние и "изписва" името на езерото и селището, а не легендите за сребърно имане.

Резерватът е най-оживен с птича песен през май-юни, когато прелетните пернати отглеждат поколението си,  заедно с над 220 вида гнездящи птици. Най-интересни са закриляните от "Червената книга" голяма бяла чапла и къдроглав пеликан, но живеещите тук защитени животински и растителни видове са десетки. Сега тук са останали само две двойки пеликани (от общо 100), решили да прекарат старините си в българско. 

Езерото впечатлява и със свободно плаващите по повърхността му тръстикови острови, променящи при движението си образуваната от водните и растителни петна шарка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.