1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Обичаме гората! Да опознаем най-ценните видове в нея!

Обичаме гората! Да опознаем най-ценните видове в нея!

Успешни опити за размножаване на дървовидна хвойна

Свикнали сме да възприемаме гората като неизменна даденост и стабилна екосистема. Бурите повалят отделни дървета. Хората изсичат други, но младите заемат тяхното място и гората си остава все същата.
Уви, не е точно така!

Има видове дървета, които са на път да изчезнат, защото местообитанията им са силно намалели, а размножаването им е отчайващо трудно. Такава е дървовидната хвойна - много рядък вид, които се среща на съвсем малка площ в Европа – у нас и в южните части на Албания, Гърция и Северна Македония. Достигнала е до днес от преди повече от два милиона години. Присъствието ѝ тук е богатство за природата ни. Съобществата ѝ са ценно съчетание от редки ендемити и реликти. Почти не може да се отглежда култивирано. Едва 1% от семената и покълват и трудно се развиват. Оцелелите растения растат много бавно. Не един екип от специалисти се е опитвал да произведе фиданки и да ги засади в оскъдните естествени местообитания.

Пет години и ние се опитваме да размножаваме дървовидната хвойна по различни начини. Изпробвахме изкуствено стимулиране на семена и резници.

Открихме обаче, че най-надеждният подход е да помогнем на поникналите по естествен път, в Поддържан резерват (ПР) „Изгорялото гюне“ миниатюрни растения да оцелеят. Подбрахме 6 хвойнички, на по 2-5 годишна възраст, с най-добра жизненост. В края на миналата година ги преместихме внимателно на по-благоприятни за развитието им места.

Вторият успешен начин за размножаване на дървовидната хвойна е чрез резници. Във видеото тук ще видите засаждане на вкоренени резници в ПР „Изгорялото гюне“. Резниците събрахме от Резервата. Вкореняването и доотглеждането извърши доц. Антоанета Петрова в Ботаническата градина на БАН.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.