1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. „Обитателите“ разказват за успешните проекти по ОПОС в Стара Загора

„Обитателите“ разказват за успешните проекти по ОПОС в Стара Загора

В област Стара Загора се изпълняват 10 проекта по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, на обща стойност над 204 млн. лв

Арт-проектът „Обитателите: в търсене на по-добра среда“ на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС) гостува с изложба в Стара Загора и разказва за успешните екологични проекти в областта.

„Обитателите“ са скулптури, подобни на човешки форми, които „обикалят“ българските градове в търсене на най-чистата и приятна среда за живеене. Произведенията на изкуството започнаха своята обиколка от София и продължават да посещават успешните проекти, изградени със средства по ОПОС в страната. „Обитателите“ бяха снимани в пречиствателни станции, в компостиращи инсталации, в резервати, при подменените тръби на ВиК мрежите, в електрически автобуси, тролеи и трамваи, закупени със средства по ОПОС.

Направените фотографии съставиха експозиция, която се представя в различни градове в страната. Изложбата със снимки и самите „Обитатели“ гостуват в Стара Загора до 14 юли в парк „Алана“. Дотогава жителите и гостите на града могат да се снимат с атрактивните „Обитатели“, да видят фотографиите им в обектите, изградени по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ в региона и да прочетат информация за постигнатите резултати от изпълнените проекти близо до тях.

В област Стара Загора се изпълняват 10 проекта по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, на обща стойност над 204 млн. лв. От тях ОПОС осигурява безвъзмездно над 161 млн. лв.

Инвестициите по ОПОС във водния сектор в областта възлизат на близо 104 млн. лв. С тях се изгражда ВиК инфраструктурата в Стара Загора, Казанлък, Чирпан и Раднево. Реконструира се пречиствателната станция за отпадъчни води - Стара Загора, изградени са новите пречиствателни станции в Чирпан и Раднево.

Със средства по ОПОС са закрити старите депа за твърди битови отпадъци на общините Стара Загора, Чирпан и Гълъбово. Оперативна програма „Околна среда“ инвестира в модернизация на градския транспорт в Стара Загора. Закупени са 33 нови електрически автобуса и са изградени 18 двойни зарядни станции, с което се постигат по-чист въздух и здравословна среда за жителите в областта.

Пътуващата експозиция премина през София и Пловдив, а следващата й спирка е Бургас, където „Обитателите“ могат да бъдат видени от 17 до 29 юли.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.