1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Обмислят стандарти за отпадъчните води, образувани при добива на шистов газ в САЩ

Обмислят стандарти за отпадъчните води, образувани при добива на шистов газ в САЩ

Част от водата в сондирането се рециклира, но според EPA значително количество трябва да бъде обезопасено и депонирано

Правила и стандарти за справяне с отпадъчните води, образувани при добива на шистов газ, ще пише Агенцията за опазване на околната среда (EPA) на САЩ, съобщи "Ройтерс", цитирана от "Дневник".

По план федералните регулации за третиране на отпадъчните води от шистовия добив на природен газ ще бъдат представени през 2014 г. Година по-рано ще излязат правила за управление на мръсните води от добива на въглищен газ (метан). От EPA подчертават, че новите правила няма да важат за шистовия добив на петрол.

"Там, където знаем, че съществуват проблеми, агенцията няма да се поколебае да защити американците, чието здраве може да изложено на риск", заяви експертът по водите във федералната екоагенция Синтия Дохърти по време на изслушване в Конгреса.

Хидравличното разбиване (фракинг), технология за извличане на въглеводороди, при която в земята се впръсква смес от вода, пясък и химикали, направи по-достъпни огромните запаси на САЩ от петрол и газ в шистови скали. Практиката почти не се следи от ЕPA, но агенцията има контролни правомощия върху замърсените води от производството на петрол и газ, когато те попадат в обществени пречиствателни станции или са изпускани в повърхностните води.

Бързото разрастване на броя сондажи в шистови формации предизвика остра обществена реакция – екоактивисти и собствениците на земи в близост до проучваните находища се оплакват от екологичното въздействие на технологията. Производителите на газ твърдят, че сондажите са безопасни, а тежките федерални регулации могат да ограничат развитието на сектора.

Част от водата в сондирането се рециклира, но според EPA значително количество трябва да бъде обезопасено и депонирано. Друга част от мръсните води отива в пречиствателни станции, които не са оборудвани за третиране на такъв отпадък.

Заради неправилното управление са открити "завишени нива" на замърсители, показват данни на екоагенцията. Сега властите ще проведат консултации, ще събират нови данни и анализи за подготвяните стандарти, на които трябва да отговарят отпадъчните води преди да постъпят в пречиствателна станции.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.