1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Обновеният парк Станционна градина в Стара Загора е номиниран за наградата на Зелени градове за устойчива Европа за 2022 г.

Обновеният парк Станционна градина в Стара Загора е номиниран за наградата на Зелени градове за устойчива Европа за 2022 г.

Българският кандидат се състезава с 12 други реализирани европейски проекта, показващи примерни решения за по-зелени градове

Реализираният проект „Паркоустройство, озеленяване и подобряване на физическата среда на парк Станционна градина, Стара Загора с цел постигане на устойчива градска среда” е номиниран за наградата на Green Cities Europe за 2022 г. Тя отличава образцови градски зелени пространства в цяла Европа, които помагат нашите градове да станат по-добро място за живеене. Парк Станционна градина е вдъхновяващият пример на България за 2022 г. за това как можем да проектираме по-зелени и по-устойчиви градове.       

Урбанизацията и изменението на климата изискват нови решения за поддържане и подобряване на качеството на живот в нашите градове. Използвайки специални зелени площи и базирани на природата решения, обновеният парк Станционна градина в Стара Загора е един прекрасен пример за зелено пространство в градска среда.

Българският кандидат се състезава с 12 други реализирани европейски проекта, показващи примерни решения за по-зелени градове. 13-те проекта ще бъдат оценени през следващите седмици от съставено от професионалисти международно жури. Печелившият проект ще бъде обявен на 8-и декември 2022 г. в Париж, във Виктоар дю Пейзаж.

Информация за проекта:

Изцяло реновираната Станционна градина в Стара Загора е създадена и начално облагородявана през периода 1898-1912 г., за да придобие приятната визия и атмосфера, на която се радваме и до днес. Предвид близостта си до ЖП гарата в Стара Загора, мястото е подходящо за почивка след или преди дълъг път по релсовите нишки на България. Парк Станционна градина е лицето на града, което всички, ползващи ЖП транспорт хора, виждат, стъпвайки на перона на гарата в Стара Загора. Реализираният проект има за цел създаване на устойчива, естетична и безопасна градска жизнена среда, допринасяща за по-високо качество на живот, по-голяма сигурност за гражданите.

proekt-zeleni-gradowe

След пълното си реновиране днес паркът разполага с реорганизира и изцяло обновена алейна мрежа. Главната пешеходна ос север-юг свързва централната градска част с централна гара посредством оформени три площадни пространства, ситуирани при северния, южния вход на градината и в централната зона. Основните акценти, разположени по протежението на главната пешеходна ос, са „компасът” от вградени светещи павета при северния вход на градината, „фонтанът” в централното пространство и „символът” при гаровия площад – Локомотивът.

В градината е запазена богатата и разнообразна между 50- и 80-годишна дървесна растителност. Изградена е поливна система за храстовата растителност, цветни и тревни площи. Запазени са основните пешеходни потоци, утвърдили се в годините. Създадени са множество кътове за почивка с изцяло подновена парковата мебел по индивидуален дизайн и енергоефективни, лед осветителните тела с нова съвременна визия. Сложено е и видеонаблюдение.

proekt-zeleni-gradowe01

Изграден е нов фонтан на площ от 205 кв. м, който съчетава в себе си динамика и мултимедийни технологии със светлинни, музикални и водни ефекти. Той е разположен в композиционния център на градината, непосредствено до централната алея. Фонтанът е разработен в три обема в комбинация с класически и сух фонтан.

Градината е известна като своеобразна „Галерия на открито” поради наличието на скулптури от проведен международен симпозиум от 80-те години на ХХ в. На художествените произведения е вдъхнат нов живот, като по време на ремонта всички експонати бяха адаптирани към новата алейна мрежа, създавайки маршрут за артистична разходка.

Изградени са детски площадки за различни възрастови групи – от 0-3, от 3-12 и от 12-18 г., както и въжена градина. Използваните материали са с преобладаващи дървесни материали. Изградени са още многофункционално спортно игрище, детска велоалея с обучителна площадка „Безопасност на движението” и градинка за домашни любимци. В градината са използвани съвременни материали. Алеите са изпълнени от бетонови павета в различни форми и цветове, аа фонтаните е използвана каменна облицовка.

proekt-zeleni-gradowe02

Обновената Станционна градина се превърна в предпочитано място за отдих и развлечения. С това реализацията на проекта постигна основната си цел, а именно създаване на устойчива, функционално пригодна и естетически издържана паркова среда, съобразена както с исторически натрупвания, формирали парковото пространство, така и със съвременните европейски и световни практики.

Зелени градове за устойчива Европа – 13 държави за по-зелени градове в цяла Европа

Европейската награда за зелени градове е инициатива на проекта Зелени градове за устойчива Европа.

Зелени градове за устойчива Европа обединява организации от 13 европейски държави*, ангажирани с това да стимулират озеленяването на обществените пространства и да предоставят новаторски идеи, примери и информация, базирани на научни изследвания и технически опит. Платформата се фокусира върху положителните ефекти на дърветата, парковете и зелените площи върху здравето, климата, икономиката, биоразнообразието и социалното сближаване.

За повече информация можете да посетите сайта www.bg.thegreencities.eu.

*Държави-участнички: Белгия, България, Дания, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Нидерландия, Полша, Португалия, Унгария, Франция и Швеция.

На сайта на Зелени градове за устойчива Европа можете да видите всички номинирани проекти за 2022 г. www.thegreencities.eu/award

               

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.