1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Обсъдиха мерки за популяризирането на горите и горския сектор сред обществеността

Обсъдиха мерки за популяризирането на горите и горския сектор сред обществеността

Снимка:

МЗХ и предприятията от горския сектор са основен работодател в малките и планински общини

МЗХ и предприятията от горския сектор са основен работодател в малките и планински общини. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните д-р инж. Валентина Маринова на среща с изпълнителния директор на Асоциация общински гори инж. Тихомир Томанов.

Тя изтъкна, че партньорството между двата най-големи собственици на гори - държавата и общините, е задължително условие за постигане на устойчиво стопанисване и развитие на това национално богатство. „Срещите с организациите и обединенията, представляващи интересите на общините, включително и по отношение стопанисването на горските територии, отварят нови врати и насоки за устойчиво развитие”, подчерта тя. Ресорният зам.-министър призова развитието на горските територии да е приоритет и за общините и на тях да не се гледа само като източник на приходи за съответната община.

Инж. Томанов подчерта, че 205 от 264 общини в страната са собственици на горски територии, което ги прави съществен фактор за осигуряване устойчивото развитие на горския сектор.

На срещата бяха обсъдени и мерки за популяризирането на горите и горския сектор сред обществеността, необходимостта от повече проверки и по-строг контрол при стопанисването на горските територии от всички собственици на гори.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.