1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Обсъждат проекта за бетонна стена при река Луда Камчия

Обсъждат проекта за бетонна стена при река Луда Камчия

Жителите на сунгурларското село Дъбовица ще представят свое становище, което е консултирано с инженери

Дали да бъде окончателно спрян оспорваният проект за бетонна стена при река Луда Камчия, или все пак има възможности той да бъде актуализиран, ще обсъждат община Сунгурларе, наблюдаващите проекта от Министерството на регионалното развитие и благоустройство, както и няколко представители на местната общественост. Това ще стане днес, 11 юни, на обща среща между засегнатите страни в проекта при сунгурларското село Дъбовица.

Местните също са били поканени да участват, но едва след като сами са позвънили в понеделник  във ведомството и са запитали дали ще има подобен разговор и кога, разказа техен представител пред "Дневник". Обсъждането ще е в главна дирекция "Програмиране на регионалното развитие" на МРРБ, отговаряща за Оперативната програма "Регионално развитие", по която е и финансирането на проекта в село Дъбовица. Местните жители ще представят свое становище, което е консултирано с инженери и алтерантивното си предложение на проекта как да се реши проблемът с наводненията в местността.

Проектът за 335-метрова бетонна стена от едната страна на реката предизвика протести на местните жители, които са категорично против изграждането й. В края на миналата седмица стана ясно, че той е спрян в този си вид. Проектът е с евросубсидия от оперативната програма "Регионално развитие" и е възможно при това отлагане във времето общината да загуби финансирането. Кметът на община Сунгурларе допусна възможността общината да го преработи и да се срещне с министерството на регионалното развитие (МРРБ) по въпроса.

Първоначалната цел на стената е защита от наводнения, а цената й възлиза на 800 хиляди лева. Решение на проблема с наводненията е било поискано от жителите на селото през 2006 г. Проектът е изготвен през 2010 г., но местните жители (около 50 души през зимата), както и наследниците на къщи, почиващи тук – около 250 души, са научили за него едва през 2012 г., когато вече той е бил одобрен с решение на РИОСВ - Бургас, и срокът за обжалване отдавна е бил изтекъл.

Основните възражения на местните са, че в този си вид проектът няма да е адекватен, тъй като е правен през 2010 г. – 2 години преди голямото наводнение 2012 г., когато рекордна 6-метрова вълна е наводнила част от селото. В сегашния си вариант стената оставя незащитени застрашените последни къщи в селището и би насочила водната стихия право към тях, твърдят местните. На среща от началото на седмицата главният проектант на стената Николай Лисев от "Нинка – ХМ" се е уверил, че това е вярно с обяснението, че той не е бил информиран за второто бедствие в селото.

Другото сериозно притеснение на хората е, че с изграждането на бетона ще се изсекат много стари дървета край реката, както и друга ценна флора и фауна, ще застраши и застрашени видове като видрите в местността, които се опазват в двете местни защитени зони в мрежата "Натура 2000″.

Алтернативното решение на проблема, изготвено от местния инициативен комитет, е прочистване на речното корито (което фигурира и в настоящия проект) и прокопаване на "байпас", второ речно корито, за да отбива високите води на реката.

Непосредствено след протестите и спирането на проекта кметският наместник на с. Дъбовица Вълчо Витанов беше уволнен с подписа на общинския кмет Георги Кенов. Мотивът е системни провинения на наместника, в това число, че е злоупотребявал с алкохол. Според местните жители обаче наместникът им не употребява алкохол.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.