Община Добрич започна изграждането на площадка за разделно събиране на отпадъци от домакинствата

Изграждането на съоръжението ще струва над 600 хиляди лева

Жителите на град Добрич ще имат възможност да използват площадка за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци, образувани в домакинствата. Площадката е общинска собственост и се намира в жилищен квартал „Балик – Йовковo  юг“. Възложител е Община град Добрич.

На площадката ще се приемат широк диапазон отпадъци - обемисти домакински отпадъци (шкафове, гардероби, легла, дивани, фотьойли, матраци и други), строителни отпадъци от ремонтна дейност, образувани от домакинствата в малки количества, биоразградими зелени отпадъци, батерии, електрически уреди и т.н. Възможно е и приемането на използвани растителни мазнини, опасни отпадъци от домакинствата, в малки количества.

Изграждането на площадката ще струва над 600 хиляди лева. Финансира се със средства от отчисленията заплащани за депонирането на отпадъци  по Закона за управление на отпадъците.

С осигуряването й се очаква да се мотивират все повече хора да участват в системите за разделно събиране на отпадъци, както и да се повиши делът на разделно събрани рециклируеми отпадъци. Това от своя страна ще доведе до намаляване на количествата депонирани отпадъци т.е. отклоняването им от пътя към депото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.