1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Община Казанлък ще има на своя територия най-голямата фотоволтаична система в Европа

Община Казанлък ще има на своя територия най-голямата фотоволтаична система в Европа

Районът е избран поради подходящите условия - голям брой слънчеви дни и подходяща радиационна активност

Кметът на Казанлък Стефан Дамянов и управителят на „BCI Казанлък Холдинг" ООД подписаха договор за изграждане на фотоволтаична централа на територията на казанлъшките села Черганово, Ясеново, Голямо Дряново, пише dariknews.bg.

В землищата им ще бъдат изградени две централи - в Ясеново и Голямо Дряново с инсталирана пикова мощност 50 мегавата, и втората - в землището на Черганово, с инсталирана пикова мощност 25 мегавата. Общата инсталирана мощност на двете централи е 75 мегавата, което означава, че община Казанлък ще има на своя територия най-голямата фотоволтаична система в Европа. Жизнеспособността на цялата централа, която ще бъде оборудвана с най-модерните фотоволтаични системи, е минимум 30 години. Фотоволтаичният парк заедно с ветрогенераторния парк на „Ветроком" в местността „Бедек"ще превърнат община Казанлък в един от първите региони у нас с изградени два вида източници на зелена енергия.

Районът на Казанлък е избран поради подходящите условия - голям брой слънчеви дни и подходяща радиационна активност. Според статистиката от 50 години насам в Казанлъшко има 285 слънчеви дни в годината.

Очаква се строителството на централата да започне през август и да приключи до 1 юли 2012 година.

Обектите ще бъдат разположени върху обща площ от 1700 декара. Инвестицията е до 200 млн. евро, което включва изграждането на двете фотоволтаични централи, трасета, подстанции на двата обекта и други съпътстващи дейности.

В работата по двата обекта ще бъдат ангажирани 1000 души с приоритет от населените места и град Казанлък - инженерно-технически специалисти в областта на енергетиката, технически персонал, строители, неквалифициран персонал.

„BCI Казанлък Холдинг" ООД е дружеството, което ще изгради тези централи в срок до 1 година, съгласно изискванията на новия Закон за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници, който влезе в сила от 3 май 2011 г. Дружеството и неговите 11 дъщерни фирми, свързани с изграждането на парка, са със седалище Казанлък. Партньор на „BCI Казанлък Холдинг" е немската компания „Фионикс Солар", която е една от най-големите компании в областта на соларния бизнес в Европа и света.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.