1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Община Оряхово ще укрепва свлачища със средства по Оперативна програма „Околна среда“

Община Оряхово ще укрепва свлачища със средства по Оперативна програма „Околна среда“

Общо 5000 жители ще бъдат пряко защитени след изпълнението на превантивните мерки

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на Оряхово Росен Добрев подписаха договори за превенция и управление на риска от свлачища в общината. Проектите се финансират по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. (ОПОС) и ще подпомогнат община Оряхово в реализирането на геозащитни мерки в четири свлачищни района с цел опазване живота и здравето на населението, инфраструктурата и околната среда. Общо 5000 жители ще бъдат пряко защитени след изпълнението на превантивните мерки.

В проекта за свлачището в местността „Зелена бара” е предвидено изграждане на контролно-измервателни системи чрез опорна мрежа за геодезическо наблюдение на деформациите на свлачищните участъци. Целта е да се въздейства върху водонасищането на земната основа и да се предприемат действия за въздействие върху снижението на хидростатичния напор на подземните води.

Вторият проект е за превенция на риска от три свлачища в община Оряхово – в с. Остров, десния склон на р. Дунав („Болнично дере“) и главния свлачищен отстъп над „Централно дере“ в града. Проектът предвижда укрепителни конструкции, както и почистване, ремонт и доизграждане на отводнителни съоръжения.

Двата проекта са на обща стойност 1,67 млн. лв., осигурени от ОПОС. Срокът за изпълнение е 24 месеца.

Министър Димов подписа и договор за изграждане на инсталации за преработка на отпадъците с общините Дупница, Бобов дол и Сапарева баня. Проектът предвижда инсталация за предварително третиране на смесените битови отпадъци с капацитет 14 342 тона годишно и инсталация за компостиране на зелени и/или биоразградими отпадъци, с капацитет 4173 тона годишно. Съоръженията ще обслужват близо 52 000 жители. Проектът е на стойност 11,3 млн. лв., като по оперативната програма се осигуряват над 7,7 млн. лв. Срокът за приключване на дейностите е 24 месеца.

С тези проекти договорите по приоритетна ос 2 „Отпадъци“ на ОПОС 2014-2020 г. стават 32. Те са  на обща стойност на безвъзмездната помощ почти 780 млн. лв., което представлява 83,8% от бюджета на тази ос.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.