1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Община Шабла ще кандидатства за финансиране по ОП "Околна среда"

Община Шабла ще кандидатства за финансиране по ОП "Околна среда"

До месец август общината трябва да представи документацията за изграждане на пълен воден цикъл на града

До месец август община Шабла трябва да представи в управляващия орган на ОП "Околна среда" документацията за изграждане на пълен воден цикъл на града, съобщи пред Дарик зам.-кметът Мариан Жечев. Възможност за това дава отворената мярка, с която по програмата се финансират такива дейности в населени места от 2 до 10 хиляди жители.

„Шабла в момента няма напълно изградена канализация, а сега съществуващото пречиствателно съоръжение е морално остаряло и носи рискове за вододайните и защитените зони в района. Надяваме се до август да сме готови с необходимото планиране и проектиране и да бъдем одобрени за изграждане на нов воден цикъл. Така ще бъде решен сериозен проблем на града", подчерта Жечев.

Подобен мащабен проект би струвал около 50 млн. лева, но по програмата може да се кандидатства поетапно, защото голямо финансиране наведнъж е непосилно за общината, уточни зам.-кметът.

Започва осъществяването на друг голям проект на община Шабла - за обновяване на градския парк. Той е строен през 70-те години на миналия век и в момента е неизползваем. Правени са няколко неуспешни опита за възстановяването му. Проектът е на стойност 1 041 000 лева и включва цялостно обновяване на парка, със запазване на съществуващите ценни дървесни видове и засаждане на нови, обособяване на нови алеи, детски площадки, лятна сцена, тревни и цветни площи, велоалея.

6 фирми са се включили в търга за изпълнител, като най-добра оферта е представена от „Хидрострой" АД-Варна. Фирмата трябва да стартира дейностите около края на март и да ги приключи след четири месеца.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.