1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Общината ще издава безплатно паспорти на кучетата в София

Общината ще издава безплатно паспорти на кучетата в София

През миналата година, след преброяване на бездомните кучета, е установено, че те са около 9000

Напълно безплатно за гражданите ще е обезпаразитяването, кастрирането, ваксинирането и поставянето на чип и изтогвянето на паспорт на домашните им кучета. Това съобщи на пресконференция заместник-кметът на Столичната община Мария Бояджийска. Тя представи мерките, които общината предприема за намаляването на броя на безстопанствените кучета, информира БТА.

Освен безплатните услуги, общината няма да събира и такса "куче" за първата година след кастрацията и поставянето на чип на животното.

През миналата година, след преброяване на бездомните кучета, е установено, че те са около 9000. По думите на Бояджийска основните източници за прираст на популацията от бездомни животни са изхвърлените от спрени строителни обекти кучета, пуснатата част от новородените от домашни кучета, както и притокът на бездомни животни от съседните на София общини. Като източник за нарастването на популацията Бояджийска посочи и това, че 20% от бездомните кучета са некастрирани.

35 кучета от ромския квартал "Христо Ботев" в София са кастрирани за последните два дни. Това е част от кампания, стартирала в началото на седмицата, за обезпаразитяване и кастриране на бездомните кучета от ромските столични квартали. Тя ще продължи до края на месеца и ще обхване повечето такива райони, като целта е да бъдат обработени около 500 безстопанствени животни на териториите, населени с ромско население, информира Dariknews.bg.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.