1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Общините не оползотворяват пълноценно предоставените им минерални извори

Общините не оползотворяват пълноценно предоставените им минерални извори

В община Костенец вече е изготвена тарифа за таксите, които ще се ползват за водовземане от минерални води

Общините, които получиха правото да стопанисват намиращите се на тяхна територия минерални извори, все още не оползотворяват пълноценно предоставения им ресурс. В края на миналата година екоминистерството одобри списък с близо 70 минерални извора, които могат да бъдат стопанисвани от общините за 25-годишен срок. Парламентът утвърди тази възможност с промени в Закона за концесиите, пише investor.bg.

С малки изключения местната власт тепърва прави проучвания и пише стратегии какво може да се направи с минералната вода. По една или друга причина процедурите вървят бавно и каквото не е свършено досега, ще бъде оставено за след местните избори през октомври. Междувременно голяма част от минералните води се изливат, без да се използват пълноценно.

Сред изключенията е община Сапарева баня, която е предприела конкретни стъпки, за да използва водата на горещия гейзер в центъра на града. Ще изградим геотермална централа съвместно с японска компания, заяви заместник-кметът Васил Маргин. Вече е подписан меморандум за строителството между двете страни.

Централата ще произвежда топлинна енергия, за което извиращата на близо сто градуса вода е изключително подходяща. Същата вода след частично охлаждане ще се използва за отоплението на общинските сгради. През лятото ще се произвежда топлинна енергия, ако има интерес – ще се захранват оранжерии, допълни заместник-кметът.

За да заработи централата обаче, е необходимо Държавната комисия по енергийно и водно регулиране да определи цени за производство на ток от геотермални води. „Ние сме първите, които ще произвеждат енергия от геотермален източник и на нас се пада да извървим този път“, посочи Маргин.

В община Костенец вече е изготвена тарифа за таксите, които ще се ползват за водовземане от минерални води, съобщиха от общината. Тарифата вече е одобрена от общинския съвет.

Засега общината, която получи правото да стопанисва находищата Костенец и Момин проход, предвижда за минералните води да бъдат издавани разрешителни за различни нужди: лечение, отдих, профилактика и рехабилитация, хигиенни нужди и обществени бани, геотермална енергия и др. Към момента не се обмисля концесия на изворите или пък водата да бъде бутилирана, освен ако някой инвеститор не прояви интерес специално към такава дейност.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.