1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Общинският съвет на Балчик отменя такса за ветрогенератори

Общинският съвет на Балчик отменя такса за ветрогенератори

Общината се ощетява с милиони, политически партии протестират

Съветниците на община Балчик отмениха на последната редовна сесия собственото си решение за приходи (в размер на 1 650 000 лева) от такси за технически услуги. Така на практика местният парламент на Белия град реши „Тесса Енерджи” да заплати на общината еднократна такса от по 5 000 лева за издаване на разрешения за строеж на два ветроенергийни парка в района на селата Стражица, Кремена и Тригорци.

Предложението беше внесено от общинския съветник Урал Бекиров с мотива, че проектите имат голям обществен и значим социален ефект, изразяващ се в ангажирането на местни фирми и строителни работници. Съгласно общинската наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги, таксата за технически услуги за всеки един ветрогенератор е 30 000 лева. Така вместо за 38 ветрогенератора да се заплатят по 30 000 лева, в хазната на Балчик ще влязат само 10 000 лева.

В знак на несъгласие с решението на Общинския съвет кметът Николай Ангелов напусна заседанието. Заместник-кметът на Балчик Митко Петров съобщи, че на база заявен интерес за изграждане на над 300 перки от други фирми, бюджетът ще бъде ощетен с 10 милиона лева. Той допълни, че фирми, изграждащи ветропаркове на територията на общината, вече имат претенции за изплатената от тях такса от 30 000 лева за всеки ветрогенератор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.