1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Общоевропейски въглероден данък иска Франция

Общоевропейски въглероден данък иска Франция

Снимка:

Преди седмица Върховния съд на Франция отхвърли опитите за въвеждане на въглеродния данък в страната

За въвеждане на данък върху емисиите на въглероден диоксид в целия Европейски съюз ще настоява Франция, обяви президентът Никола Саркози на среща с бизнесмени, цитиран от електронното издание "ИЮ обзървър". Целта е да се намали обемът на емитираните газове, които причиняват промените в климата.

Саркози предвижда облагане с въглероден налог на всички стоки, внасяни от страни извън ЕС, чието екологично законодателство е слабо. Всяко действие в тази насока вероятно ще срещне съпротивата на някои държави членки, които ще възприемат мярката като форма на протекционизъм и препятствие за свободната търговия.

Преди седмица Върховния съд на Франция отхвърли опитите за въвеждане на въглеродния данък в страната, определяйки налога от 17 евро за тон CO2 като несправедлив. Съдът е против изключването на около 1000 големи промишлени предприятия в страната от въглердно данъчно облгане, отхвърляйки аргументите на правителството, че индустрията ще ограничава емисиите си в рамките на Европейската схема за търговия с емисии. Квотите по тази схема се раздават на бизнеса безплатно до 2013 г., мотивираха отхвърлянето на данъка съдиите.

Френското правителство ще представи преработена версия на закона за въвеждане на новия данък на 20 януари, в която са взети предвид забележките на висшите съдии. В Париж все пак се надяват, че мярката ще влезе в сила до 1 юли и ще влее в бюджета приходи от около 3 млрд. евро, уточнява "Файненшъл таймс."


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.