1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Очаква ни студен декември

Очаква ни студен декември

Средното количество на валежите в по-голямата част от страната ще бъде между 30 и 60 л на кв.м

Най-ниските температури през декември ще бъдат между минус 9 и минус 14 градуса, а най-високите - между 10 и 15 градуса. Това сочи прогнозата за последния месец от година на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

През първото десетдневие на месеца градусите ще се понижават, но времето ще остане сравнително меко. В равнините температурите ще бъдат положителни. Повишена вероятност за валежи има към 2 и 3 декември и около 6 декември, в равнинната част от дъжд, но във високите полета и от сняг. През последните дни от десетдневието е възможно образуването на мъгли.  

В началото на второто десетдневие се очаква застудяване и превалявания, които в Северна България и по високите полета ще са предимно от сняг. Около края на десетдневието и началото на третото температурите ще се понижат. Ще има повишена вероятност за валежи от сняг и от образуването на снежна покривка и в равнинната част на страната. През третото десетдневие активността на средиземноморските циклони ще се повиши. Времето ще е променливо. Възможни са по-високи температури, особено към последните дни от годината.    

Средната месечна температура в Северна България и във високите полета ще бъде около 0 градуса, в Горнотракийската низина - 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните райони - около 4 градуса, а в планините - от минус 5 до минус 1 градуса. Средното количество на валежите в по-голямата част от страната ще бъде между 30 и 60 л на кв.м, в планините и в най-южните райони - между 60 и 120.





 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.