1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Очаква се световен недостиг на редки минерали

Очаква се световен недостиг на редки минерали

Китай, който произвежда около 95% от световното предлагане, ограничава износа до собствения си вътрешен пазар

Глобалното търсене на редкоземни минерали може да надхвърли предлагането през следващата година, докато основният износител Китай намалява износа, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Минералите се използват в производството на редица дигитални продукти и недостигът им ще наложи разработването на нови технологии или пестеливото им използване, предупреждават аналитиците. "Имаме класическа криза на търсенето и предлагането. При нормални условия, глобалното търсене ще надхвърли предлагането през 2011", заяви професор Брен Макинес от Университета Ситин от Западна Австралия.

"През 2016, само търсенето в Китай ще надхвърли глобалното предлагане на редкоземни елементи". Търсенето на редките минерали нарасна заедно с популярността на смартфоните и нискоенергийните електрически крушки. В същото време Китай, който произвежда около 95% от световното предлагане, ограничава износа до собствения си вътрешен пазар.

Напрежението на пазара нарасна през септември, когато Япония обвини Китай, че прилага насочено ембарго в отговор на териториален спор между двете страни. Китай обеща, че ще бъде "надежден доставчик" по време на посещение на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън. Въпреки това Япония, САЩ и други топ-потребители се борят да намерят нови източници.

Според Макинес, китайските действия са предизвикани по-скоро от необходимостта да снабдява собствения си бързорастящ технологичен пазар, а не са опит за оказване на икономическо влияние. Само през миналата година цените са нараснали с 300%, което ще наложи откриването на нови източници или технологии. Голяма част от редкоземните материали се използват за плазмени телевизори и други технологии, при което не се използват максимално ефективно. В бъдеще е възможно рециклирането да се окаже важен източник на минерали, предричат експертите. Като важен износител в бъдещето се очертава и Австралия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.