1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Одобрена е актуализацията на плана за опазване на най-значимите влажни зони на България

Одобрена е актуализацията на плана за опазване на най-значимите влажни зони на България

Документът служи като инструмент за управление и опазване на екосистемите и биологичното разнообразие

С новина на страницата си в Интернет Секретариата на Рамсарската конвенция съобщи за актуализирания план за опазване на най-значимите влажни зони на България, подготвен от Българска фондация биоразнообразие и Българско дружество за защита на птиците.

Осъвременяването на информацията в съществуващия към момента Национален план за опазване на най-значимите влажни зони на България, създаден през 1995 г., се осъществи по проект „Живот за Бургаските езера” изпълняван от БДЗП към програма LIFE+ на ЕС. Работата по актуализирането на плана започна с изцяло нова процедура по набиране на базова информация, проучване и планиране още през 2010 г.

Продължителният процес по подобряване на документа, който служи като инструмент за управление и опазване на екосистемите и биологичното разнообразие, свързани с влажните зони, продължи дълго време. Днес вече имаме един много по-добър план. В него са планирани конкретни мерки, изпълнението на които ще доведе до опазването и устойчивото управление на най-значимите влажни зони в България, включени в списъка на Рамсарската конвенция за влажните зони с международно значение. Планът също така описва подробно и 25 допълнителни места, които обхващат един или повече критерии за важност на стратегическия документ, заявяват от БДЗП.

Какво бе свършено накратко:
- актуализирана е информацията за текущото състояние на влажните зони на България от приоритетно значение;
- направена е оценка на заплахите за влажните зони като екосистеми и на отделни типични видове и местообитания;
- прегледани са мерките за опазване, взети досега;
- определени са изискваните мерки за опазване на влажните зони, както и са посочени начините за осъществяването.

Очакваме през лятото планът да бъде разгледан на заседание на Националния съвет по биологично разнообразие към Министерство на околната среда и водите и в резултат да бъде официално приет, уточняват от БДЗП.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.