1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Одобриха годишният доклад по защита при бедствия в община Сливен

Одобриха годишният доклад по защита при бедствия в община Сливен

Общо за годината без вода са били 125 квартала, кметства и вилни зони

Общинa Сливен провежда целенасочена политика по превенция за защита от бедствия. Това заяви инж. Снежана Кънева, началник на отдел "Обществен ред, управление при кризи и oтбранително-мобилизационна подготовка" в общинска администрация, съобщи  dariknews.bg. Всяка година общината изготвя годишен доклад на дейността по защитата при бедствия за изминалата година. Такъв доклад вече е одобрен от областния управител Марин Кавръков.

Със средна успеваемост от 98 %, а при последната тренировка достигнати и 100 %, е резултатът от проведените тренировки за ранно предупреждение и оповестяване. Инж. Кънева изрази съжаление, че поради финансови причини модернизирането на сиренната система, с която ще бъде реализирано по-ефективно оповестяване на населението при възникване или опасност от бедствия и кризи, е преустановена за неопределен период от време. В резултат на поройните и продължителни дъждове през миналата година, са налице ерозийни процеси и свличане на земни маси по скатовете, предимно в планинската част на общината. Получава се значително повишаване нивото на подпочвените води в населените места в равнинната част на общината, разрушена облицовка на отводнителните съоръжения, провокирани обсадни канали и брегова ивица на реките и деретата. Има нанесени сериозни нарушения по настилката - улици и участъци от IV-та пътна мрежа на територията на общината, затлачени с наноси, инертни материали и отпадъци дерета в селата, цялостно нарушена проводимост на водостоците в селата.

Вследствие на ураганните ветрове през годината, с прекъснато електрозахранването за повече от едно денонощие са 12 населени места, а за период между 4 и 8 часа - 11. Общо без електрозахранване през годината са били 15 кметства и вилни зони (тенденция към намаляване към предишен период). С прекъснато водозахранване за повече от едно денонощие са 12 населени места на територията на общината, за период от 2-5 часа - 81. Общо за годината без вода са били 125 квартала, кметства и вилни зони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.