1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Огромни залежи на редки суровини са открити на дъното на Тихия океан

Огромни залежи на редки суровини са открити на дъното на Тихия океан

Японски учени открили минералите в морска кал, извлечена от 78 места на дълбочини от 3500 до 6000 м

Огромни залежи от редки минерали, много важни при производството на високотехнологични продукти, са били открити на дъното на Тихия океан и могат да бъдат извлечени оттам в готов вид, съобщи Ройтерс, като се позова на японския бизнес ежедневник "Никей".

Според вестника, който цитира изследване на японски учени, подводните залежи се оценяват на 100 млрд. тона. Това е хиляди пъти повече известните залежи на сушата, които при това са концентрирани предимно на територията на Китай, Русия. 

Новооткритите залежи се разпростират на 11 млн. кв. км - територия, 30 пъти по-голяма от самата Япония и при това находището е под международни води. Концентрацията е много голяма - само 1 кв. км от залежите могат да осигурят 1/5 от сегашното глобално годишно потребление, казва Ясухиро Като, доцент в Университета в Токио. Откритието е направено от екип изследователи от японската агенция за океанско-земни науки и технологии, ръководен именно от Като. Учените открили минералите в морска кал, извлечена от 78 места на дълбочини от 3500 до 6000 м.

Китай, от където идват 97% от доставките на редкоземни минерали в света, затяга търговията с тези суровини, които се използват във високотехнологичната електроника, магнитите и батериите. Действията на Пекин будят безпокойство по света и предизвикват покачване на цените.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.