1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Около 304 млн. лв. плащания по проекти от ОП "Околна среда" е планирало екоминистерството за 2011 г.

Около 304 млн. лв. плащания по проекти от ОП "Околна среда" е планирало екоминистерството за 2011 г.

До средата на 2012 г. ведомството планира да приключи с договарянето на всички пари за водни проекти

Около 304 млн. лв. плащания по проекти от Оперативната програма "Околна среда" е планирало екоминистерството за тази година. Това обяви вчера, 26 май, зам.-министърът на околната среда Ивелина Василева в отчет пред парламента за свършеното досега.

С новите траншове плащанията по най-изоставащата оперативна програма, които до момента са едва около 8%, се очаква да стигнат 548 млн. лв. Това са 15.5% от бюджета й от 1.8 млрд. евро. В последните месеци държавата сама спря плащанията по "Околна среда" заради различни нарушения в завършени проекти.

Ековедомството планира за тази година да сключи договори за нови 865 млн. лв. основно за строителство на депа за отпадъци и пречиствателни станции за отпадни води. В това число са и бъдещите договори за създаване на планове за управление на защитени зони. Така до края на 2011 г. с досегашните 1 млрд. лв. ще бъдат договорени общо 48% от бюджета на "Околна среда", обещават от екоминистерството.

До средата на 2012 г. ведомството на Нона Караджова планира да приключи с договарянето на всички пари за водни проекти, които са и най-голямото перо в програмата.  

До края на септември ще бъде завършено първото регионално депо за отпадъци, строено с пари по програмата - това на Ботевград. До края на годината ще започне строежът и на видинското депо. В момента се оценяват три други проекта - за Перник и Бургас и завода за боклук на София.

Настоящият проект за завода предвижда той да произвежда брикети от биоразградимите отпадъци, които да изпраща за изгаряне в циментовите заводи. След като държавата прехвърли "Топлофикация" на Столичната община, Европейската комисия настоя да бъде направен анализ дали брикетите може да се използват в парното на София.

Проучването се прави с консултанти от Европейската инвестиционна банка и ще бъде готово до края на август, обяви министър Караджова. По информация на общината депото в Суходол ще има капацитет да поеме отпадъците до построяването на завода, каза тя. В момента се подготвя конкурс за избор на фирми, които да сепарират всички битови отпадъци на София, така че по-малка част от тях да отиват на сметището.

През лятото Караджова ще се отчете пред парламента кои от екологичните ангажименти на България, записани в договора за присъединяване към Европейския съюз, няма да бъдат изпълнени в срок. Отчетът беше поискан от бившия екоминистър и настоящ депутат от ДПС Джевдет Чакъров. Две от задълженията по договора с ЕС - за депата за отпадъци и за пречиствателните станции на големите градове, вече бяха просрочени.

До средата на 2009 г. трябваше да бъдат изградени общо 55 депа (в това число софийският завод), но с ботевградското модерните сметища ще станат едва 33. До края на 2010 г. трябваше да бъдат завършени станциите за пречистване на водите на 124 града, но до момента едва 70 от тях разполагат с такива съоръжения и при това те се нуждаят от модернизация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.