1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Около 50 обекта на рибари в резерват „Ропотамо” ще бъдат премахнати, според директора на РИОСВ – Бургас

Около 50 обекта на рибари в резерват „Ропотамо” ще бъдат премахнати, според директора на РИОСВ – Бургас

Резерватът е собственост на МОСВ, а РИОСВ се грижи за опазването му

Около 50 обекта на рибари ще бъдат почистени в резерват „Ропотамо”, съобщи  инж. Бойчо Георгиев, директор на РИОСВ – Бургас, предаде Агенция "Фокус". В понеделник от 09.00 часа стартира акция по почистването на резерват „Ропотамо” от битови и строителни отпадъци в районна на устието на река Ропотамо. По време на акцията ще бъдат почистени и т.н. обекти, резултат на нерегламентирана човешка дейност, най-вече от страна на рибарите.

Директорът на екоинспекцията в Бургас е получил писмо от Държавен строителен контрол, според което обектите не могат да бъдат определени като строежи по смисъла на Параграф 5, точка 38 от допълнителните разпоредби на ЗУТ и премахването им е извън правомощията на ДНСК. Премахването на обектите е в правомощията на регионалната екоинспекция, тъй като резерватите са собственост на МОСВ, а РИОСВ се грижи за опазването им. Инспекцията ще получи съдействие от МВР за недопускане на безредици, районът ще бъде отцепен.

„Резерватът е изключително държавна собственост, защитена територия в най-строг режим на защита и нерегламентирана дейност не се допуска. Той трябва да бъде преведен в съответствие със заповедта за обявяването му и трябва да си съхраним природата, защото има опасност да стартира наказателна процедура срещу България за това, че не се  опазват защитени територии”, посочи още инж. Георгиев.  „В резервата не се допуска бракониерство. Искам и самите рибари да разберат, че не сме против тях, но законите в държавата важат за всички и те трябва да ги спазват”, категоричен е директорът на екоинспекцията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.