1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Около 90% от смъртността на делфините се дължи на рибарската дейност по Черноморието

Около 90% от смъртността на делфините се дължи на рибарската дейност по Черноморието

Особено опасни за бозайниците остават хрилните мрежи, предназначени за улов на калкан

Около 90% от смъртността на делфините се дължи на рибарската дейност по Черноморието. Това съобщи за радио „Фокус” д-р Константин Михайлов, ръководител секция Ихтиология в Института по рибни ресурси /ИРР/ във Варна. През 2010 година изхвърлените мъртви делфини по крайбрежието от Варна до Дуранкулак са около 25. От същия порядък е бил техният брой и през 2009 г.

Изследванията в южната част показват, че броят на мъртвите делфини остава непроменен в годините и в района от Обзор до Резово. По думи на Константин Михайлов, малко по-голям е броят на изхвърлените мъртви делфини в сравнение с 2008 година, но това се дължи на увеличената обща активност на населението. Сигналите, които се получават чрез „зеления телефон” на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) във Варна и Бургас, постъпват най-често от туристи, спасители и рибари.

По мнение на Константин Михайлов, слабо изразената тенденция към увеличаване на случаите с мъртви делфини се дължи по-скоро на по-високата обществена активност в съобщаване на случаите. Д-р Михайлов посочи, че в рамките на проведен международен проект AKOBAM, със седалище Монако, са направени изследвания върху преуловени делфини. Тревожни са установените данни, тъй като според тях е много висок броя на преуловените делфини, тези, които се оплитат в мрежите на рибарите. Д-р Константин Михайлов подчерта, че това не са преднамерено убити делфини. Той припомни, че при оплитане в рибарските мрежи, делфините умират в рамките на 10 минути заради невъзможността да излязат на повърхността, за да поемат въздух, а често, за да бъдат освободени, се налага и отстраняване на перките им.

Особено опасни за делфините остават хрилните мрежи, предназначени за улов на калкан. Делфините, които страдат от риболовната дейност са азовският делфин или морската свиня. Обикновеният делфин обитава по-отдалечени от брега ареали и само в отделни случаи може да бъде преуловен в тралните улови.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.